HARI PEKERJA 1 MEI : RAKYAT BANTAH GST

JAWATANKUASA MEI 1, 2010PERHIMPUNAN AMAN 1 MEI
DATARAN MERDEKA, KL    JAM 10.30 PAGI
Tema:
RAKYAT BANTAH GST: CUKAI YANG MISKINKAN RAKYAT
Tahukah Anda?
Mei 1, 1996 disambut oleh komuniti ladang sahaja. Semasa sambutan ini pekerja ladang melancarkan Kempen Gaji Bulanan. Perhimpunan diadakan di Ladang Bukit Rajah di Klang, Selangor. Ladang ini terkenal dengan Mogok Klang pada awal tahun 1940an.
Lebih 1000 orang pekerja ladang telah berjalan kira-kira 600 meter dengan membawa sepanduk besar menuntut gaji bulanan. Peristiwa ini adalah program pertama pekerja ladang sejak kegagalan mogok 1990 yang dianjur oleh NUPW. Walaupun pihak polis cuba menghalang perarakan ini, progam diteruskan dan polis terpaksa meninggalkan ladang tersebut.
Pada hari berikutnya, Menteri Sumber Manusia dan MAPA (Malaysian Agricultural Producers Association) membantah keras perhimpunan ini – dilabel perhimpunan haram  dan satu ancaman kepada keharmonian industri. Menteri menyuruh polis siasat. Sebagai penganjur, Jawatankuasa penganjur mencabar polis menyiasat perhimpunan ini.
Kempen tuntuntan gaji bulanan yang dilancarkan pada 1996 ini terus membara dan menjadi isu nasional. Jawatan Sokongan Masyarakat Ladang (JSML) pula terus menjadi alternatif ke NUPW dan ancaman kepada MAPA.
HIDUP PERJUANGAN !

Nota: Selepas beberapa tahun MAPA & NUPW bersetuju memberikan gaji bulanan RM325 kepada pemotong buah kelapa sawit dan RM350 kepada penoreh getah. JSML tidak sama sekali bersetuju dengan jumlah gaji ini dan ianya bukanlah Gaji Bulanan RM750 yang dituntut oleh pekerja ladang.
Dear all,

WORKERS TO RALLY AGAINST GST THIS MAY DAY 2010

This year marks 16th May Day celebration that will take place in Kuala Lumpur with the workers rallying against Good and Services Tax. This annual celebration in remembrance of workers historical victory for their right always has highlighted the plight of marginalized workers in Malaysia for past years.

Continuing the workers legacy, the May Day 2010 working committee has planned this year’s celebration with the theme ‘Rakyat Bantah GST; Cukai Yang Memiskinkan Rakyat’.Therefore, We are seeking organizational endorsements for the Declaration  below to be released on the 1st May.

Please send your endorsements to enalini_elumalai@yahoo.com or call 019 3758912 by 8pm, April 22.

DEKLARASI MEI 1, 2010

Rakyat Bantah GST

Cukai Yang Memiskinkan Rakyat


Tahun 2010 ; Dunia dan negara masih belum keluar dari kemelut Krisis Ekonomi yang melanda kita tahun lepas. Ramai pekerja yang masih belum mendapat kerja, ditambah pula dengan masalah rumah di lelong, harga barangan naik dan melalui keadaan dimana, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Dalam keadaan ini, Kerajaan Malaysia hendak mengimplementasi Cukai GST iaitu Cukai Barangan dan Perkhidmatan. Dalam keadaan 80% rakyat Malaysia tidak bayar cukai sebab pendapatan mereka kurang dari RM 3000, kerajaan Malaysia hendak memaksa semua rakyat tidak kira tua, muda, kurang upaya, pelajar , miskin, kaya, semua orang untuk membayar cukai.

Alasannya, defisit kerajaan perlu dikurangkan dan pendapatan negara harus ditingkatkan. Namun, persoalannya adakah rakyat punca defisit kerajaan? Pastinya tidak . Punca defisit kewangan kerajaan ialah korupsi, penyalahgunaan kuasa, projek yang tidak bermaanfaat, bail out, politik wang dan pembaziran. Semua ini bukan dilakukan oleh rakyat biasa, tetapi pemimpin kerajaan dan kroni-kroni mereka . Maka kenapa pula rakyat perlu menanggung akibatnya ? Bukankah kerajaan adalah untuk rakyat dan bukannya sebalik ?

Mengikut laporan Model Ekonomi Baru, Malaysia adalah sebuah negara yang berpendapatan rendah dimana 80% rakyat mendapat pendapatan RM 3000 dan 40% daripada mereka mendapat pendapatan RM 1500 sahaja sebulan. Dalam laporan ini juga dikatakan jurang diantara kaya dan miskin di Malaysia semakin melebar. Mengikut laporan UNDP 1997 dan Laporan United Nations Human Development 2004, Malaysia mempunyai jurang pendapatan yang tertinggi di Asia Tenggara , lebih daripada Filipina, Thailand, Singapura, Vietnam dan Indonesia. Laporan ini mengatakan, 10% orang kaya di Malaysia mengawal 38.4% kekayaan negara manakala 10% yang termiskin hanya menikmati 1.7% kekayaan negara

Dalam keadaan ini, adakah patut Cukai GST yang membebankan rakyat diperkenalkan?


Bukankah Cukai GST akan miskinkan rakyat kerana rakyat perlu bayar cukai untuk segala barangan yang dibeli atau perkhidmatan yang diguna? Lagipun dengan pengenalan cukai GST , sudah tentu harga barangan akan meningkat dan akan membawa kepada inflasi. Walaupun kerajaan kata harga barangan tidak akan naik , tetapi pengalaman negara lain menunjukkan ia tidak benar.

Rancangan kerajaan adalah untuk melaksanakan Cukai GST dan mengurangkan cukai pendapatan individu dan syarikat. Adakah ini sesuatu yang adil dalam negara dimana 80% penduduknya tidak mampu membayar cukai? Bukankah ini satu tindakan yang akan membebankan rakyat ?

Jadi, Hari Pekerja, 1 Mei 2010 yang menjadi lambang kebangkitan kaum Pekerja terhadap penindasan adalah hari yang paling bermakna kepada kita untuk menyuarakan dengan kuat dan jelas iaitu :

1. RAKYAT MALAYSIA BANTAH CUKAI GST. CUKAI GST MEMISKINKAN RAKYAT !

Di samping itu, tuntutan-tuntutan lain kaum pekerja ialah :

2. Kekalkan Cukai Korporat di tahap 27%. Pengurangan cukai ini akan menyebabkan pengalihan beban cukai kepada rakyat biasa melalui Cukai GST

3. Gubal Akta Gaji Minima untuk semua pekerja dan mansuhkan polisi gaji murah

4. Wujudkan Tabung Pembuangan Kerja Dengan Segera – Bantuan terus kepada pekerja yang kehilangan kerja. Kerajaan harus memperuntukkan RM0.5 billion untuk mulakan tabung ini dan gunakannya untuk membantu mereka yang dibuang sehingga dapat kerja.

5. Cuti Bersalin 90 hari untuk pekerja wanita.

6. Menandatangani Konvensyen ILO berkenaan Pekerja Rumah dan juga instrumen antarabangsa yang berkaitan dengan perlindungan dan kebajikan pekerja.

7. Pengisthiharan Kesatuan Sekerja secara automatik dan pemansuhan  undang-undang yang mendiskriminasi  pekerja dan sebarang undang-undang baru bermotif memudahkan pembuangan pekerja oleh majikan.

8.Pastikan tempat kerja bebas daripada diskriminasi terhadap pekerja wanita. Gubal undang-undang Anti Gangguan Seksual.

9. Hak saksama kepada pekerja migran dan Pelarian dan perlindungan dari dianiyai oleh pihak Majikan, PDRM, RELA dan Imigresen.

10. Kementerian Kewangan harus mengadakan perbincangan dengan bank-bank untuk menangguhkan dan mengurangkan bayaran bulanan pinjaman perumahan warga pekerja berpendapatan rendah .

11. Sediakan atau Laksanakan Skim Perumahan Rakyat pada harga yang mampu dibeli/dimiliki, lokasi strategik dan selesa untuk golongan yang berpendapatan rendah.

12Hentikan penswastaan perkhidmatan asas seperti air dan hospital dan hentikan Skim Pembayaran Penuh Pesakit ( Full Paying Patient) di hospital kerajaan dengan segera.

13. Laksanakan Polisi ekonomi yang tidak mengira kaum  dan jantina tetapi berlandaskan keperluan .  Menuntut suatu model pembangunan yang saksama, yang memberi kepentingan kepada rakyat setempat di mana segala rancangan pembangunan mestilah dibincang dan dipersetujui oleh semua.

14. Iktiraf Hak Tanah Adat Orang Asal di Malaysia dan berikan hak milik kekal serta kukuhkan status tanah Rizab Orang Asli di Malaysia. Rancangan pembangunan tanah Orang Asli hendaklah berasaskan kehendak, keperluan dan aspirasi Orang Asli.

15.Mansuhkan segala undang-undang yang menindas dan mendiskriminasi para pekerja, antaranya ISA, OSA, EO, DDA, Akta Universiti & Kolej Universiti (AUKU), Akta Pertubuhan, Akta Penerbitan dan Mesin Cetak.

16.Menuntut suatu sistem kerajaan yang benar-benar telus, bersih, kredible dan bebas dari segala bentuk rasuah, kronisme dan penyelewengan.

post oleh: heng lung

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s