Pro-Mahasiswa lancar Misi-10 tawan MPP kampus IPTA

Oleh G. Manimaran
KUALA LUMPUR, Jan 12 — Kumpulan Pro-Mahasiswa melibatkan 14 universiti awam melancarkan MiSi-10 — sasaran menawan kampus dalam pilihan raya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang berlangsung bulan ini sambil menggesa pengurusan universiti agar mengadakan pilihan raya yang bebas dan adil.
Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, kumpulan itu mahu pilihan raya telus dan seimbang diadakan untuk memilih kepimpinan yang berwibawa, berintegriti serta akauntabiliti bagi membela nasib mahasiswa.
Sebahagian besar universiti awam tempatan akan mengadakan pemilihan MPP secara berperingkat-peringkat mulai bulan ini bagi semestar pengajian 2009/2010 — pendekatan yang digunakan sejak sesi pengajian lalu.
Empat belas universiti yang diwakili kumpulan Pro-Mahasiswa itu setakat ini ialah Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa, Universiti Putra Malaysia, Universiti Tenaga Malaysia, Universiti Industri Selangor, Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaysia Pahang, Universiti Sains Islam Malaysia, Universiti Perguruan Sultan Idris, Universiti Tun Hussein Onn, Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Utara Malaysia.
Bagaimanapun pilihan raya kampus Universiti Utara Malaysia sudah pun berlangsung semester lalu dan dikuasai oleh kumpulan Pro-Aspirasi Mahasiswa.
Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Malaysia Terengganu sudah membubarkan MPP. Proses pencalonan bagi MPP Universiti Malaysia Terengganu telah berlangsung minggu lalu.
Pada sesi pengajian lalu kumpulan Pro-Mahasiswa hanya menguasai dua universiti, bakinya oleh Pro-Aspirasi.
MiSi-10 merupakan gabungan barisan yang diketuai oleh Pro-Mahasiswa berganding bahu bersama badan mahasiswa yang lain iaitu Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis), Pergerakan Pemuda dan Pelajar Demokratik (Dema), Kesatuan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami), Skrikandi Gerakan Muslimat Muda (SIGMA) dan Gabungan Mahasiswa Bantah E-voting (Bantah).
Kumpulan itu juga menuntut agar pengurusan universiti membenarkan kehadiran ejen pemantauan dari luar sepanjang pemilihan kampus diadakan.
Ketika dihubungi wakil sekretariat SMM Hilman Idham berkata, pilihan raya kampus yang semakin hampir adalah perkara yang sangat signifikan untuk mahasiswa melibatkan diri dalam memastikan pengaruh mahasiswa masih lagi bertaring pada pandangan massa.
“MiSi-10 merupakan isyarat awal menunjukan bahawa keseriusan kami di peringkat mahasiswa untuk memastikan pilihan raya kampus dijalankan dalam ruang padang yang adil demi melahirkan kepimpinan mahasiswa yang berkualiti,” katanya.
Isu-isu yang akan diketengahkan oleh pihaknya ialah kes lapan mahasiswa UM disabitkan di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) ekoran tindakan mereka menjemput ahli politik untuk merasmikan program mahasiswa, pelaksanaan sistem e-undi, kes conteng “Rosmah puaka” di Dewan Kuliah Utama Akademi Pengajian Islam UM dan tuduhan berkaitan ke atas lima mahasiswa dan penafian hak calon peringkat umum di Universiti Malaysia Terengganu, mahasiswa UKM difitnah pro-Israel.
“MiSi-10 melihat bahawa isu-isu ini telah mencalarkan imej dan fungsi sebuah universiti yang seharusnya disuburkan dengan budaya dan suasana demokrasi yang memberikan keselesaan kepada mahasiswa untuk beridealisme dan melaksanakan aktiviti kemahasiswaan mereka sendiri,” katanya.
Sehubungan itu, MiSi-10 juga mengemukakan empat tuntutan iaitu mnyediakan ruang demokrasi yang bebas dan adil di semua kampus, mengembalikan autonomi kampus khususnya hak mahasiswa berhimpun, bersuara dan berpersatuan dan kebebasan akademik, pelaksanaan sistem e-undi dimansuhkan serta menjaga keselamatan calon dan mahasiswa dalam proses pilihan raya.
Hilman memberitahu pihaknya akan menyerahkan memorandum tuntutan itu kepada Kementerian Pengajian Tinggi Jumaat ini.
http://www.themalaysianinsider.com/index.php/bahasa/49333-pro-mahasiswa-lancar-misi-10-tawan-mpp-kampus-ipta

校园选举本月掀战幔烽烟四起 学阵展开“十号任务”瞄准执政

14所国立大学的亲学生阵线今日宣布展开“十号任务”(Misi-10),瞄准在本月举行的校园选举中,打败亲校方阵线,执政学生代表理事会。

他们也通过这项“任务”,吁请校方确保本届校园选举公正及自由。

他们今日在一份联合声明中要求,本届校园选举必须公正举行,以选出廉洁和有公信力的学生领袖,才能真正捍卫学生的权益。

14所大学代表联署声明

联署声明的亲学生阵线来自马来亚大学、国民大学、工艺大学、国际回教大学、博特拉大学、国能大学、雪兰莪工业大学、理科大学、马来西亚彭亨大学、马来西亚回教科技大学、苏丹依德利斯师训大学、敦胡申翁大学、马来西亚登嘉楼大学和北方大学。

大部分本地国立大学将在本月开始举行校园选举,以选出2009至2010年的学生代表理事会成员。

北方大学早在上个学期已经举行校园选举,当时是由亲校方阵线成功执政。

上届选举只执政两大学

国际回教大学及马来西亚登嘉楼大学已宣布解散学生代表理事会,后者也已经在上周完成选举提名。

在上届校园选举中,亲学生阵线只拿下两所大学的政权,即马来亚大学和国际回教大学,其他大学全部由亲校方阵线所囊括。

“十号任务”是由各大亲学生阵线组织组成的联盟,参加者包括了全国大专生团结阵线(SMM,简称团阵)、全国回教学生联盟(Gamis)、学运、独立大专生运动组织(Kami)、女青年回教徒运动(SIGMA)及反对电子投票学生联盟(Bantah)。

促允外界代表监督选举

这批学生组织也向校方要求,批准让外界的代表,监督校园选举的过程。

团阵秘书处代表希尔曼(Hilman Idham)在受询时说,即将来临的校园选举非常重要,因为这将关乎学生运动是否仍获得大众关注。

“‘十号任务’作为首炮,显示我们严正看待校园选举,要确保选举公正举行,以选出有素质的学生领袖。”

料罗斯玛等课题将发酵

预料在本届选举中,过去一年发生的多项课题将会发酵,如8名马大学生邀请政治领袖出席校园活动而遭秋后算账、电子投票制度问题及涂鸦首相夫人罗斯玛事件等。

希尔曼认为,这些课题已经破坏了大学的形象与功能,因为大学理应是培养自由与民主文化的地方,而非限制大学生的思想与活动。

他也说,他们将会在本周五向高教部提呈“十号任务”的备忘录。

转载自:http://malaysiakini.com/news/121798

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s