[Utusan]Defisit PTPTN RM48 bilion 2020

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dr. Hou Kok Chung berkata, kerajaan bimbang masalah tersebut akan menyebabkan bakal peminjam mengalami kesukaran untuk membuat pinjaman pada masa akan datang.

Sehubungan itu kata beliau, kementerian amat berharap para peminjam lebih bertanggungjawab untuk membayar balik pinjaman masing-masing bagi membantu pelajar baru.

‘‘Kerajaan memang prihatin tetapi kita tidak sewenang-wenangnya memberikan pinjaman itu dijadikan seperti biasiswa.

‘‘ Kita harus ingat bahawa PTPTN merupakan tabung pinjaman untuk pelajar sahaja,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas- Pasir Mas) pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Ibrahim dalam soalannya menyatakan jumlah hutang PTPTN yang tertunggak kini tidak menjadi masalah besar kepada kerajaan berikutan kerajaan mempunyai pendapatan lain, justeru beliau mencadangkan supaya jumlah tunggakan itu dihapuskan.

Terdahulu, Kok Chung menjawab soalan lisan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang) yang ingin tahu jumlah sebenar tunggakan PTPTN dan apakah perancangan kerajaan dalam membantu siswazah yang tidak berpeluang menerima pinjaman bagi meneruskan pengajian.

Beliau berkata, sehingga 30 September 2009, jumlah yang sepatutnya dibayar balik oleh peminjam kepada tabung ialah RM3.235 bilion melibatkan kira-kira 780,000 pinjaman yang telah diluluskan.

Menurutnya, daripada jumlah tersebut, sebanyak RM346 juta yang dibuat oleh peminjam telah diberi penangguhan bayaran balik manakala sejumlah RM1.535 bilion masih belum dibayar balik.

‘‘Golongan yang enggan dan belum membayar balik ini terdiri daripada mereka yang langsung tidak memberi maklum balas kepada pihak PTPTN,” ujar beliau.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1104&pub=Utusan_Malaysia&sec=Parlimen&pg=pa_01.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s